MHM Sverige

ALLT DU BEHÖVER VETA OM MHM

MILJÖ OCH HÄLSA


Massiv-Holz-Mauer ® (massivträväggar) består av torkat barrvirke sammanfogat med räfflade spikar av återvunnen aluminium. Virket kräver varken lim eller kemisk behandling för att skapa en fast, ånggenomtränglig vägg.


Den massiva träväggen är tillverkad av obehandlat trä rakt igenom. Helt enkelt bara naturligt trä. Den fullständiga frånvaron av lim, folier och andra kemikalier gör att det inte frigörs främmande ämnen som skapar ett hälsosamt bostadsutrymme. Alla boende i MHM massivträhus upplever också det hälsosamma levnadsklimatet.


Lim och folier är aldrig riktigt diffusionsöppna. Då avbryts den naturliga transportvägen för fukt och inomhusklimatet påverkas negativt. Detta undviks av den helt diffusionsöppna MHM massivträväggar.


I massiva trähus är klimatet självreglerande. Den massiva träväggen ”andas” och kan absorbera, lagra och släppa ut fukt i form av ånga. Träkonstruktionen kan både ta upp fukt och släppa ut den om luften är för torr. Desto större trä massa desto bättre.

Vägg av massivt trä är rätt lösning. Eftersom trä har en positiv effekt på människors välbefinnande och deras immunförsvar. (Källor: Augustin och Fell. 2015. Wood as a Restorative Material in Healthcare Environments; Aslaksen, Bringslimark och Nyrud. 2012).


Redan från dag ett behöver du inte oroa dig för kondens eller mögel. Till skillnad från murade väggar eller liknande byggmaterial är MHM väggar redan värmetorkade till cirka 15% +/- 3% restfuktighet och är dessutom helt diffusionsöppen.


Tack vare den monolitiska strukturen kan den massiva träväggen eliminera upp till 95% av elektromagnetiska vågor och högfrekvent strålning, tex mobiltelefoner. Expertutlåtande av prof. Dipl.-Ing. Pauli vid universitetet i Bundeswehr i München, HF, mikrovågs- och radarteknik, demonstrerar egenskaperna hos den speciella konstruktionen av MHM.


Den fasta konstruktionen av diffusionsöppen vägg gör att det inte behövs isolering med syntetiska material, folier eller ångbarriärer. Vid ett lambdavärde på 0,094 W/Mk (mätning med MFPA Leipzig) når varianten med 34 cm ett U-värde på 0,26 W/m2K. Om en träfiberisolering på 10 cm används på utsidan sjunker U-värdet till 0,17 W/m2K. (passivhus är möjliga utan problem).





Den fasta konstruktionen av diffusions öppen vägg gör att det behövs inte syntetiska isolerande material och folier eller ångbarriärer. Vid ett lambdavärde på 0,094 W / mK (mätning med MFPA Leipzig) når varianten 34 cm ett U-värde på 0,26 W / m²K; om en  träfiberisolering på 10 cm används på utsidan så sjunker U-värdet till 0,16 W / m²K  (passivhus är möjliga utan problem).


MHM-system med teststatiken är jordbävningssäkert såväl som brandsäker. Mer hållbara än byggnader med stålbalkar, armerad betong eller murade konstruktioner. MHM redan med en tjocklek av 20,5 cm uppnår brandskyddsklass F 90 B i MFPA Leipzig-mätningar.


Under hela tiden som en träprodukt är i bruk lagras kol motsvarande ungefär 0,9 ton atmosfärisk koldioxid per kubikmeter träprodukt, eller cirka 1,8 ton per ton träprodukter. Själva kolinnehållet i träprodukten är ungefär hälften av dess massa. Effekten av denna lagring bibehålls så länge träprodukten används. Det är därför extra gynnsamt att använda trä i större mängder till sådana långlivade produkter som byggnadsstommar.

TEKNIK


ISOLERINGSVÄRDE

MHM kännetecknas av sitt anmärkningsvärt höga isoleringsvärde. Detta skapas genom att brädorna spåras med många små spår som bildar en luftkudde, det utgör sedan ett stående luftlager i den färdiga väggen. Detta resulterar cirka 30% bättre isoleringsvärde än med rent massivt trä! Brädorna är också försedda med en 3 mm lateral lås som säkerställer att sidan passar noggrant och ger extra styrka.

U-värde vid 20,5 cm vägg med 10 cm träfiberisoleirng är 0,22 W/m2K och massivvägg 34 cm med 10 cm träfiberisoleirng är 0,17 W/m2K.


DIMENSIONELLSTABILITET

Träets längsgående expansionskoefficient är 8,0 m * 10⁻⁶/°K, vilket betyder att dimensionella förändringar är inte mätbara med konventionell byggarbetsplats mätinstrument. Bulkdensitet: ca. 480 kg/m³.


TORKNING

Teknisk torkning av trä utförs i slutna torkrum, där det är under kontroll av luftkonditioneringsutrustning, så att träts fukthalt kan tömmas snabbt och exakt. Trä fuktas i dessa kammare vid en temperatur mellan 70 och 85 ° C i minst 8 timmar för att uppnå en fuktighet på 15%. Metoden för torkning av trä gör det möjligt att avlägsna organiska komponenter, så att träet inte hotas av angrepp av träskadeinsekter och svampar, vilket garanterar önskad styrka utan användning av kemikalier. Spån som produceras när virke bearbetas återvinns för just torkning.


TERMISK TRÖGHET

Träets porösa struktur garanterar en låg värmebeständighetskoefficient för granträ λ = 0,16 W/(m*K). Flerskikt ökar luftvolymen genom att minska värmebeständighetens koefficient. Trä har hög termisk tröghet, specifik värme, cp, enligt EN ISO 10456, 1600 J/(kg K), vilket är förknippat med en betydande volymetrisk vikt på 480 kg/m3.

Värmeackumulerande material (trä) hjälper till att optimera energiförbrukningen, eftersom de också absorberar strålande värme från vintersolen och kan använda denna energi för att "värma" bostadsutrymmet under en viss tid. Det kan också förhindra förlust av värme som produceras av värmesystemet.

Sådan användning av solenergivinst kan uppnås genom interna och externa komponenter.

Trä i detta avseende representerar ett utmärkt medium, eftersom det har en mycket bra specifik termisk kapacitet. Detta innebär att trots goda värmeisoleringsegenskaper uppnår strukturella element av Massiv-Holz-Mauer® och element från trätak mycket hög lagringskapacitet och kan dra nytta av stora mängder solvinst.

På sommaren säkerställer dessa egenskaper att solenergins inverkan förhindrar överhettning av byggnadens inre på soliga dagar. Istället försenas överhettning i rummen med flera timmar.

MHM-byggnadselement kan orsaka fasförskjutningar på mer än 12 timmar. Detta innebär att den energi som lagras under dagen inte börjar värma inredningen förrän nattetid, vilket skapar en stabil atmosfär inimhus, även om det finns en stor fluktuation i utomhustemperaturen.

Viktigt: Oavsett arten av de andra strukturella elementen är effektiv skuggning av fönsterytor alltid nödvändig. Motstånd mot λ = 0,094 W/(m*K).

Uppvärmning och kylning av en byggnad orsakar vanligtvis de största driftskostnaderna.


LUFTTÄTHET

Det yttre skalets lufttäthet spelar en avgörande roll i byggnadens isoleringsförmåga. Om luften ersättningshastigheten är för hög, energi går ständigt förlorad på vintern, medan sommaren är det inre av landet byggnaden värms upp ständigt. Enligt den nuvarande lagstiftningen måste en byggnad med ett ventilationssystem uppnå en luftförändring n50 hastighet, vilket motsvarar antalet luftförändringar per timme vid 50Pa positivt / negativt tryck, av 1,5 ac / h. För ett hus utan ventilationssystem är en luftbyteshastighet på upp till n50 = 3 ac / h tillåten som i det här fallet är det ytterligare luftbytet av systemet frånvarande och därför kan mer utomhusluft vara fördes in genom byggnadsskalet. Eftersom Massiv-Holz-Mauer® erbjuder tillräcklig ytmotstånd i termer av luft permeabilitet är det normalt bara nödvändigt att täta väggändytorna med träfog och att tejpa över väggfogarna på elementen på båda sidor. Alla korsningar med fönster, dörrar, tak, tak, fundament och annat öppningarna måste utföras ordentligt och n passas till väggkonstruktionen. Om speciellt krävande krav på lufttäthet anges - vilket är särskilt fallet med passivhus eller lågenergihus - Massiv- Holz-Mauer® bör kompletteras med ytterligare ett tätningsskikt (andas och passar på utsidan av väggen). Ett förslag för korrekt placering av tätningsmembranet i sådana fall kan hittas i detaljerade lösningar i avsnitt 14. Mäta lufttätheten av ett MHM-element vid Kempten University of Applied Sciences En avgörande faktor för att uppnå önskad lufttäthet är teknisk korrekt planering och utförande i vilka åtgärder för tätning av byggnaden som används på rätt platser och de tätningar som skapas inte skadas av efterföljande arbete. Det är tillrådligt att utföra ett lufttäthetstest (fläktdörrtest) efter att byggnadsskalet är klart. I på det sättet kan eventuella brister eller skador i det lufttäta skiktet upptäckas och åtgärdas i ett tidigt skede.


AKUSTISK ISOLERING

Ljudisolering

MHM:s byggsystem övertygar med mycket goda ljudvärden – oavsett om det är externt brus eller internt brus. De goda ljudvärdena uppnås genom den höga grundmassan i väggen i massivt trä och av den lagerliknande strukturen – som fungerar som små dämpningsfjädrar. Invånarna uppskattar MHM-väggens utmärkta ljudisoleringsegenskaper.

Ljudisolering är ett viktigt kriterium för kvaliteten på bostads- och arbetsrum i byggnader.

Minimikraven för byggnader definieras av relevanta nationella standarder.

Grunden är att ett avtal om ljudisolering som ska lämnas ska göras mellan utvecklare och entreprenör i varje enskilt fall, inklusive för bostäder med ensambeläggning. Med hänsyn till För ljudisolering av tak, är det lämpligt att sträva efter högre specifikationer. Planering och utförande bör ta hänsyn inte bara till direkt ljudöverföring av strukturen komponent men även överföringsvägar genom angränsande komponenter och strukturer. Planeringen och utförandet av de strukturella komponenterna i området av korsningar och öppningar är av speciell karaktär betydelse eftersom retroaktiv korrigering av ljudisoleringsbrister är allmänt komplex och dyr.


INVÄNDIG OCH UTVÄNDIG YTA

Obehandlat granträ synligt på båda sidor (standard är sågad yta båda sidor, hyvlad på ena sida som tillvall) väggarnas yttre och inre plankor är alltid i vertikalt spikade (tekniskt element)

Invändigt när det gäller en visningsyta, finns möjlighet till särskilt urval av trä
för råträ är det möjligt att använda alla metoder för väggmålning
interiör - Fermacell skruvas direkt mot väggen - effekten av en slät gipsad yta
interiör - Gips skruvas direkt till väggen - effekten av en slät gipsad yta
lera thret
Yttre

isolering: spånskiva, mineralull
träbeklädnad av sibirisk lärk
keramisk beklädnad
utomhus retched för diffusa öppna konstruktioner


Väggparametrar
innerväggar: tjocklek 120mm, 170 mm
ytterväggar: tjocklek 220, 270, 320, 360 mm
maxmått: 5950x2950
spår för installationer: från 16 mm
motstånd mot struten under belastning - val och koncentration av hål, avstånd för potentiella förstärkningar har en nyckelroll, föreslås det på grundval av statisk beräkning
Värmeledningskoefficient: λ = 0,094 W / (m * K), i enlighet med resultaten av de mätningar som utförts av MFPA Leipzig GmbH


Trä:

C16 eller högre
Klass II eller högre
Europeiska granväxter och motsvarande barrträd
hyvlade ensidiga slitsbrädor för att förbättra värmeisoleringsparametrarna
tjocklek 23 ± 2 mm, bredd 140 - 260 mm
luftfuktighet 15 ± 3% (enligt EN 13183-2), tekniskt torkad
Aluminium naglar:

material - aluminium
mått ± 2,5 x 50 mm
draghållfasthet/lastkapacitet 485 N
minsta kombination - 3 lager brädor

PRODUKTION


Tillverkningsprocessen
Från konstruktionsplanen till den färdiga fasta trä väggen
Grundmaterialet: sido sticklingar från sågverket MHM® väggar är tillverkade med en speciellt utvecklad anläggning, den så kallade MHM produktionslinje i sågverk eller snickeri firms.Side-sticklingar, vilka är kvar från stråltillverkning utgör basmaterialet. Det anmärkningsvärda är att det som brukade behandlas som vänster nu har sitt eget värde, eftersom denna sidoklipp är råmaterialet för MHM®-väggen. Därför är detta äkta "upcycling".


Konstruktionen utförs med hjälp av 3D CAD-programvara:
Med hjälp av byggplaner som utarbetats av arkitekter eller planare kan MHM-tillverkaren producera väggelement CNC styrd från MHM® extremt exakt. Det finns inte mer än +/- 1 mm tolerans. Slanger, dörr- och fönsterutskärningar, installationskanaler etc. skärs noggrant och / eller fräsas. Datorkontrollerad tillverkning (CAM) ger hög precision i enlighet med 3D CAD-planering och gör efterföljande montering på byggplatsen lättare.


De tre stegen i produktionsprocessen:
Processen är uppdelad i tre delar: spårning av enskilda brädor, tillverkning av de enskilda väggplattorna och den så kallade fogen, vilket innebär att plåtens slutliga ytbehandling är färdig att installera element som är korrekt på millimetern.
I det första steget är de torkade brädorna grovmade som senare bildar ett stående luftlager i den färdiga väggen och resulterar följaktligen i ett bättre isoleringsvärde än med rent massivt trä. Dessutom fräsas en 3 mm lateral rabbetfog som säkerställer att sidan passar noggrant och ger extra styrka. Alla brädor är slumpmässiga och är alltid 24 mm tjocka.


I andra etappen producerar "väggmästaren" råmurelement från de profilerade plattorna varierande i storlek från 2 mx 2 m till 3,25 mx 6 m och i tjocklekar av 11,5 cm till 34 cm, i vilka brädorna pressas tvärs ( längs och tvärs) och förbunden med aluminiumspår i lager för lager. Varje korsskärning är förbunden med två naglar i största möjliga avstånd (diagonalt). Detta garanterar högsta möjliga grad av stabilitet.


Efter presssteget flyttas det råa väggelementet till CNC-panelen skärmaskinen står i linje, där elementet är formaterat i ett tredje steg och nödvändiga dörröppningar och fönsteröppningar skärs. Borrhålen för lyftning av slingar, slitsar och urtag för uppvärmning och sanitära anläggningar samt eluttag och andra installationspreparationer mals i elementet med datorstyrda verktyg.


Tätning och leverans
Med den "vedbruk" som vi har utvecklat, består av vax, solrosolja och sågspån kan alla fronter beläggas, om en kund önskar, så alla element är vattenavvisande under transport och montering. Vidare förseglar trämorterna lederna mellan de enskilda elementen.
Efter dessa steg är MHM® redo att levereras till din byggarbetsplats.


MHM produktionslinje
Så här kan du som specialiserat företag arbeta med massiv-holz-Mauer® produktionslinjen
I "Wallmaster" förenas de separata brädorna nu för att bilda ett väggelement med önskad tjocklek. Under denna process kan maskinen automatiskt känna igen bredden på brädorna, ställa ner dem exakt och placera även aluminiumspinnarna i kretskorset så exakt att den optimala graden av stabilitet säkerställs.
Wandmaster och portalbehandlingsenheten är normalt inriktade. Om det inte finns något utrymme för denna typ av lösning, är det möjligt att arbeta i en vinkel och att rotera paneler med en svängningsenhet.
Det sista steget är att förfina de råa väggpanelerna i färdiga väggelement. I PBA-portalsbehandlingsenheten är alla råmurelement först och främst bönade för att skapa en jämn yta som enkelt kan bearbetas. Väggarna formateras sedan med en 5-axels cirkelsåg. Verktygets fem axlar gör att varje typ av snedställning kan skäras snabbt, exakt och relativt enkelt och även utan extra kostnader för att förvandla utvecklarnas arkitektoniska idéer. Kedjesågar används för att skära ut dörrar och fönster och till malkanaler för elektriska ledningar / sanitetsrör.
För att ytterligare optimera användningen av PBA: s potential kan portalen regleras till en bredd på 9920 mm och maskinens längd kan ställas in i vilken längd som helst. Med hjälp av denna nyutvecklade verktygsbyte innebär att 5-axelbearbetningen kan användas med olika såg-, borr- och fräsverktyg. Här kan du se den speciella datorstyrda MHM-produktionslinjen som tillverkar massiva träväggar:

VÅR PROCESS

01.


Offertförfrågan


Beställaren tar kontakt med MHM Sverige och presenterar sina önskemål, visar egna skisser/ritningar.
Offert baserad på kundens önskemål presenteras.

02.


Avtal


MHM Sverige upprättar ett avtal som undertecknas av Beställaren. Denna innehåller leveranstidsplan för leveranser till byggplatsen.

03.


Produktion


Noggrann produktionsunderlag skapas av MHM Sverige.
Underlaget kontrolleras tillsammans med Beställaren .
Produktionen påbörjas i fabriken.

04.


Leverans


Transport beställs av MHM Sverige och planeras nogrant tillsamans med Beställaren.


KONTAKTA OSS NU FÖR EN GRATIS OFFERT PÅ DITT PROJEKT